Core details:

Project: Neko Neko Newtown – Restaurant Fit-Out Project

Project Location: 381 King Street, Newtown NSW

Property Size (lm/m2): 118m2

Project Length (Weeks): 3 Weeks

ARA Divisions Involved: ARA Building / ARA Mechanical

Architect/Designer Involved: Isao Takezawa

Client Associated: VWC International P/L




About the project:

With their original venue located in the inner suburbs of Melbourne, nestled perfectly in the heart of Fitzroy, Japanese restaurant Neko Neko recently saw its opportunity to reach out to the inner suburbs of Sydney, setting their focus on Newtown, (Sydney’s answer to Fitzroy) where their vegan, vegetarian and pescatarian restaurant needed siginificant attention and care to the design and construct for their new location. Paying homage to the original Neko Neko, the custom joinery including bespoke furniture, eclectic signage design and important collaboration with lighting designer – Afterglow, made it imperative for our team to deliver on the vision for this new hospitality venue fit-out.


Scope of the project:

The design and construct for Japanese restaurant Neko Neko included complete demolition of existing interior and complete make good of internal walls and ceilings. The selection of partition, doors, secure roller shutters, wall & floor finishes had similar resemblance to it’s original venue in Fitzroy. A bespoke solution for joinery, furniture, fixtures and equipment, including handmade timber dining stools by designer Isao Takezawa which featured an ingenius stacking solution kept stools neat and tidy when packing down the store. Quirky and eclectic signage showed personality which fit with the brand of Neko Neko, not to mention the exhaustive services for handyman, carpentry, electrical and including ventilation, heating and cooling.


Challenges of the project:

Taking cues and paying homage to the existing Neko Neko restaurant in Fitzroy VIC, utilising similar material choices including dark timber, brass and incorporating the desired indigo blue colour. Not to mention the key component of the design was to ensure a “central table” where customers gather to create an intimate experience, great for shared meals with larger groups. The main challenge for the client was that the fit-out being completed as COVID-19 restrictions started to take effect, so it was unfortunate they could not open doors to let customers experience the space.